Izjava za javnost - 15.8.2020

Datum objave: 15. 08. 2020

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah obvešča javnost, da je bila včeraj potrjena okužba s Covid 19 pri stanovalki na negovalnem oddelku.
Stanovalka je bila včeraj napotena na sprejem v bolnišnico zaradi zdravstvenih težav, ki sicer niso kazale na okužbo s koronavirusom. Pozno večer je bila sporočena novica, da je ob rutinskem testiranju izvid pokazal pozitiven rezultat. Kdaj in kako je do okužbe prišlo, zaenkrat ni znano. V zadnjem mesecu je sicer bila stanovalka trikrat obravnavana v zdravstveni ustanovah.
Stanovalka je bila včeraj hospitalizirana v bolnišnici Celje in kasneje premeščena na infekcijsko kliniko Kliničnega centra Ljubljana, njeno zdravstveno stanje je zaradi osnovnega obolenja po oceni zdravnikov resno.
Že zvečer so bili izvedeni vsi predvideni protokoli v skladu z navodili. Stanovalke, s katerimi je bila nameščena v sobi, so bile tekom noči premeščene v sivo cono, prav tako je v sivo cono spremenjen celoten negovalni oddelek, kjer je stanovalka bivala. Sostanovalke v sobi in nihče od stanovalcev na tem oddelku ne kažejo znakov okužbe.
Danes bodo po navodilih epidemiološke službe odvzeti brisi vsem stanovalcev na oddelku, prav tako pa tudi zaposlenim v izmeni. Jutri so predvideni odvzemi brisov tudi ostalim zaposlenim, ki so bili v zadnjem mesecu z navedeno stanovalko v kontaktu. Ob rednem spremljanju odstopanj v zdravstvenem stanju nihče od zaposlenih v zadnjem času ni kazal znakov okužbe.
Po navodilih epidemiološke službe so stanovalci nameščeni v svojih sobah, odpovedani so vsi obiski pri stanovalcih in vse skupinske aktivnosti, uvedeno je še dodatno poostreno spremljanje zdravstvenega stanja tako pri stanovalcih in zaposlenih ter takojšnje jemanje brisov.
Do sedaj so bili v domu izvajani vsi predvideni protokoli tako pri stanovalcih kot zaposlenih. Redno so se izvajali brisi pri vseh odstopanjih zdravstvenega stanja tako pri stanovalcih kot zaposlenih.
Sinoči in danes zjutraj se je sestal domski krizni štab, prav tako so bile obveščene pristojne institucije ter ministrstvi za zdravje in za delo.
Glede na izide testov se bo aktivirala rdeča cona. Na podlagi tega se bodo načrtovali dodatni ukrepi za nadaljnje postopanje in aktiviran širši krizni štab, če bo potrebno.
Vse svojce in stanovalce bomo sproti obveščali o vseh nadaljnjih postopkih. Za vse informacije smo na razpolago na ustaljenih telefonskih številkah.

Gordana Drimel, direktorica

Obvestilo za medije: Sporočamo, da bomo za izjave za medije na razpolago med 12.30 in 13.30 uro.