Previdnostni ukrepi s strani NIJZ za prinašanje predmetov, pripomočkov, perila in živil v socialno varstvene zavode

Datum objave: 14. 06. 2020

S sproščanjem ukrepov in odpiranjem SVZ se za obiskovalce oskrbovancev SVZ sprošča tudi režim prinašanja živil, predmetov in pripomočkov za osebno rabo. Kljub temu je potrebno upoštevati nekatere previdnostne ukrepe.

Obiskovalci SVZ, ki prinašajo živila, predmete in pripomočke za osebno rabo, morajo upoštevati sprejeta navodila SVZ.

Previdnostni ukrepi za živila:

 - Obiskovalci naj prinašajo živila v zmernih količinah, da ne prihaja do kopičenja po sobah.

 - Obiskovalci naj prinašajo živila, ki ne sodijo v skupino hitro pokvarljivih živil in jih ni potrebno hraniti v hladilniku.

 - Kadar si stanovalec zaželi domačega peciva, je potrebno pri pripravi domačega peciva upoštevati higienske standarde (preprečevanje navzkrižnega onesnaženja, zadostna toplotna obdelava živil, pravilno ohlajevanje in hranjenje).

 - Obiskovalci naj pecivo prinašajo v zaprti embalaži, primerni za hranjenje živil in le v količini, ki jo lahko stanovalec poje v enem dnevu.

 - Obiskovalci naj ne prinašajo živil iz surovih jajc (kremne rezine, tiramisu in podobno), mleka ali surovega mesa (biftek).

 - Pri rokovanju z živili in embalaži živil je treba dosledno spoštovati higieno rok in embalaže: roke je treba umiti z vodo in milom ali jih razkužiti pred pakiranjem živila (doma) ter pred postrežbo oskrbovancu.

 - Embalaža živil naj se v zavodu obriše z alkoholnimi robčki. V nasprotnem primeru priporočamo shranjevanje za 72 ur.

 - Sveže sadje, ki ga obiskovalci prinesejo oskrbovancem v SVZ, naj bo pred postrežbo temeljito oprano pod tekočo pitno vodo, po možnosti pa tudi sezonsko in domačega porekla.

Primer: Češnje, ki jih obiskovalci prinesejo oskrbovancem v SVZ, se tik pred postrežbo dobro opere pod tekočo pitno vodo in postreže porcijsko (za eno osebo). Če transport ni predolg se lahko operejo že pred prihodom v SVZ, vendar morajo biti pakirane porcijsko (za eno osebo) ter zaščitene pred morebitnim onesnaženjem.

Previdnostni ukrepi za predmete, pripomočke, perilo:

 - Perilo, ki ga obiskovalci prinesejo oskrbovancem v SVZ, naj bo oprano v pralnem stroju na temperaturi najmanj 60 °, v kolikor to ni možno, naj se med pranjem doda sredstvo za dezinfekcijo perila (npr. belilno sredstvo na osnovi natrijevega hipoklorita ali drugo sredstvo za tekstil s podobnim učinkom).

 - Razni tehnični pripomočki (npr. telefoni, slušni aparati ipd), naj se pred predajo oskrbovancu prebrišejo z alkoholnimi robčki.

 - Pri rokovanju s perilom in oblačili (novimi ali že opranimi) naj se upoštevajo priporočila glede higiene rok.

Priporočamo, da se v zavode prinaša čim manj hrane in predmetov.