Podpora zahtevam za ureditev stanja na področju skrbi za starejše

Datum objave: 24. 04. 2020

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah podpira zahteve za ureditev stanja na področju skrbi za starejše. Zahteve je pripravila Skupnost socialnih zavodov Slovenije, ki je danes ob 13.30 k protestu povabila vse domove za starejše v Sloveniji.

V šmarskem domu se protestu fizično ne bomo uspeli pridružiti. V tem času bo namreč ponovno potekal postopek dezinfekcije s hladnim zamegljevanjem, ki ga bo izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Prav tako po navodilih epidemiologa potekajo premestitve zdravih stanovalcev nazaj v njihove sobe.
Dnevno se še vedno intenzivno spremlja zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Pri najmanjšem sumu na možno okužbo se še vedno odvzemajo tudi nadzorni brisi stanovalcem in zaposlenim. V zadnjih dnevih ni bilo potrjenih novih okužb.
Za zdravljenje stanovalcev skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, danes vizito pri obolelih opravlja tudi infektolog iz Splošne bolnišnice Celje. V delovni proces se v pomoč zaposlenim pridružujejo kolegi regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah. Prav tako delo in ravnanje v Domu spremlja pristojna epidemiološka služba. Za vodenje aktivnosti preprečevanja in obvladovanja širjenja ter organizacijskih nalog je skupaj z vodstvom Doma zadolžena koordinacijska skupina, imenovana s strani Ministrstva za zdravje. Dodatnih kadrov v tem tednu še nismo uspeli pridobiti in še vedno čakamo na dodatne napotitve iz zdravstvenih zavodov po sklepu Ministrstva za zdravje.
Svojce stanovalcev še vedno redno obveščamo o stanju njihovih bližnjih. Prav tako se dnevno vzpostavljajo komunikacijske poti, da se stanovalci lahko pogovarjajo preko video in klicnih pogovorov. Večina okuženih stanovalcev se počuti dobro in je njihovo zdravstveno stanje po mnenju zdravniške ekipe kljub pridruženim obolenjem stabilno. Pet stanovalcev je trenutno na zdravljenju v bolnišnici Celje. Covid pozitivnim bolnikom se stanje brisov preverja po 14 dneh, ko nimajo več bolezenskih znakov, in sicer se ozdravitev potrdi z dvema negativnima brisoma, do takrat pa ostajajo v izolaciji. Danes smo prejeli drugi negativni izvid pri 20 stanovalcih, ti so ozdravljeni.
Zahvaljujemo se vsem stanovalcem in njihovim svojcem za razumevanje v teh težkih časih. Iskrena zahvala gre tudi vsem zaposlenim, zunanjim sodelavcem in prostovoljcem za njihov trud in neizmerno požrtvovalnost.
Zahvaljujemo se vsem donatorjem za pomoč. V tem tednu so se še posebej izkazali: Čebelarska zveza Slovenije, podjetji Violeta in Petrol Slovenija. Iskrena hvala.

Gordana Drimel, direktorica Doma upokojencev